SILA LAWATI BLOG DETGUAQ

SILA LAWATI BLOG DETGUAQ
BLOG INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA BLOG PELANTAQHUJAH DAN AKAN MENGGANTIKAN BLOG PELANTAQHUJAH SETELAH PIHAK BLOGSPOT SEHINGGA KINI TIDAK 'REMOVE WARNING CONTENT' SEHINGGA MENYUKARKAN PENGUNJUNG.

Sila e-mailkan....detguaq10@gmail.com

SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SEBARANG MAKLUMAT YANG SAHIH DAN BERFAKTA UNTUK DI WAR-WARKAN DALAM BLOG INI DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEDAH KEPADA UMNO/BN.

SILA INBOX DALAM FACEBOOK SAYA ATAU E-MAILKAN MAKLUMAT ANDA KEPADA:
detguaq10@gmail.com

Followers

Kat Sini Juga Boleh Daftar Sebagai Rakan Blog

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

APAKAH UMNO JERAI AKAN DICENGKAM KuKu?

Posted by Detguaq Saturday, November 1, 2008

Memanglah hasrat aku memilih 1hb Nov'08 ni untuk mengutarakan perihal pemilihan UMNO Bahagian JKerai yang akan berlangsung pada 8hbNov'08 nanti. Sedia maklum Tok Bad n Tok Daq dua-dua dah umum untuk berundur bagi memberi peluang muka baru(yg mmg dah lama dlm kepimpinan)untuk menerajui UBJ.

Bagi ketiga-tiga kerusi termasuk NKUBJ ada lebih dari seorang menawarkan diri untuk menjadi KBUJ, TKBUJ dan NKBUJ. Menurut congakan ramai kerusi NKUBJ agak selamat untuk sdr Ikmal, kerana dia calon idaman baghi ketiga-tiga DUN dlm Parlimen Jerai berbanding Bang Dot(Bahadur Omar, seorang peguam), begitu juga dengan TKBUJ yang nampaknya seperti Ku Razak menjadi calon idaman berbanding Fadzillah Ali(arkitek terbilang). Namun bagi KBUJ persaingan untuk menarik perwakilan bagi mengundi kedua-dua calon, iaitu Dato' Shuhaimi Hj Abdullah(DSA), bekas Ketua Pemuda yang juga tokoh korporat terkenal dan Dato' Dr Ku Abd Rahman(DKARKI) yang juga abang kepada Ku Abd Razak (calon TKBUJ) merangkap ADUN Guar Chempedak dilihat seakan seimbang. Kelebihan seolah-olah tidak terlihat diantara kedua-duanya (jika merujuk jumlah pencalonan dari cawangan-cawangan yang bermesyuarat).

Sokongan terhadap calon-calon juga telah menunjukkan perubahan. Kalau dahulunya mereka menyokong DSA semasa dia menjadi calon tertinggi yang dipilih mewakili UJ sebagai G7 ke PAU yg lepas, tetapi kali ini mereka ini dilihat telah beralih arah dengan menyokong DKARKI. Mungkin DUN Sg Limau adalah penyokong kuat DSA, tetapi bagi DUN Guar kebanyakan yang menyokong DSAi telah beralih menyokong DKARKI atas kapasiti beliau sebagai ADUN GC walaupun tetap ada ynag terus menyokong DSA.

Aku dapat berita(mungkin rumours je kot) bahawa Ku Razak sedang membantu berkempen untuk abang beliau, iaitu DKARKI dan pada masa yang sama tolong Bang Dot untuk kerusi NKBUJ, manakala KPUJ pula menyokong DSA. Apakah sokongan KPUJ ini juga disertai oleh anakbuah beliau?

Sokongan dari DUN Gurun agak kabur, walaupun dilihat Ku Razak mempunyai pengaruh keatas Dun Gurun yang mana pengaruh itu juga boleh diterjemahkan kepada menyokong DKARKI atas kerja kempen beliau, sokongan terus terhadap DSA tetap ada walaupun bebarapa penyokong beliau atas inisiatif mereka sendiri telah berjalan untuk berkempen kepada DSA. Dalam kumpulan-kumpulan inilah ada yang menjadi liabiliti kepada DSA.

Nasihat supaya DSA menjauhi mereka-mereka ini(oportunis) seolah-olah tidak memberi kesan bilamana dilihat mereka terus giat (berlakon) berkempen. Ramai veteran yang mahu melihat DSA memimpin UBJ telahpun menasihati DSA agar terus turun kebawah, kecawangan-cawangan bagi mendekati ahlul UMNO yang marhien bagi menarik sokongan dan dalam masa yang sama menyatakan misi dan visi beliau sekiranya dipilih mengetuai UBJ terus digiatkan oleh beliau. Dipercayai DSA telah juga dan semakin kerap menggunakan kaedah ini bagi menarik sokongan akaq umbi. Hasilnya hanya akan dapat diketahui pada petang 8hb Nov08 nanti.

Mari kita renungkan wahai ahlul UMNO Bahagian Jerai!!!!

Anda mahu KuKu diJerai ?

atau

Anda mahu SAKu di Jerai?

*Adakah dengan memilih KuKu, KuKu akan meghengau?
*Apakah pilih SAKu akan membantu?


0 Responses to APAKAH UMNO JERAI AKAN DICENGKAM KuKu?

Post a Comment

Adap biarlah beradat

Mengenai Aku

Luahan serta pandangan dari sudut rakyat marhien. Rakyat yang akarnya adalah Melayu dan melayu itu adalah akar Tanah ini.

Tanah ini Melayu Nusantara yang punya, tetapi adat Melayu melayan tetamu umpama sedarah, melindung sahabat umpama se bapa, menyuap kawan umpama se ibu.

Adat Melayu juga bila tertindas bangun membingkas, bila di tekan bangkit melawan bila di hina terpa membela.

Fahamilah.....
Dalam adat ada kelembutan,
Dalam pendirian ada ketegasan.


Flag Counter

free counters
Related Posts with Thumbnails

BLOG ARCHIVES

BERANI BERUBAH!!!

BERANI BERUBAH!!!

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan
Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

PAPA DOLL

PAPA DOLL

BANTU KJ KELUAR UMNO

INDIKATOR

Jurublog berharap undian di atas dapat membantu memberi petunjuk kepada kj, itupun atas kenyataan oeh kj bahawa beliau akan keluar dari UMNO sekiranya ramai ahli UMNO sertai PERKASA. Inilah sahaja jasa kecil saya untuk bantu kj keluar dari UMNO.
**Ikhlas**

Twitter

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

BOIKOT OLD TOWN

BOIKOT OLD TOWN

TANAK BUBUR

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  GEJUT KEDAH!!!

  GEJUT KEDAH!!!

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA
  PLEASE SIGN THE PETITION FOR SSS. Click The Logo and you'll be directed to the petition.

  DARI PAS KE UMNO