SILA LAWATI BLOG DETGUAQ

SILA LAWATI BLOG DETGUAQ
BLOG INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA BLOG PELANTAQHUJAH DAN AKAN MENGGANTIKAN BLOG PELANTAQHUJAH SETELAH PIHAK BLOGSPOT SEHINGGA KINI TIDAK 'REMOVE WARNING CONTENT' SEHINGGA MENYUKARKAN PENGUNJUNG.

Sila e-mailkan....detguaq10@gmail.com

SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SEBARANG MAKLUMAT YANG SAHIH DAN BERFAKTA UNTUK DI WAR-WARKAN DALAM BLOG INI DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEDAH KEPADA UMNO/BN.

SILA INBOX DALAM FACEBOOK SAYA ATAU E-MAILKAN MAKLUMAT ANDA KEPADA:
detguaq10@gmail.com

Followers

Kat Sini Juga Boleh Daftar Sebagai Rakan Blog

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

DEPA KAYA TAKPA, KITA TAK BOLEH.....@#%$&^*#@!

Posted by Detguaq Friday, February 19, 2010

Senarai 40 orang terkaya di malaysia



1. Robert Kuok - $10 billion (Kuok Empire, Shangri La, Wilmer International etc)...tak apa, bukan melayu

2. Ananda Krishnan - $7.2 billion (Maxis, Astro)...tak apa, bukan melayu

3. Lee Shin Cheng - $5.5 billion (IOI Group)...tak apa, bukan melayu

4. Teh Hong Piow - $3.5 billion (Public Bank)...tak apa, bukan melayu

5. Lee Kim Hua & family - $3.4 billion (Genting Berhad, widow of late Lim Goh Tong)...tak apa, bukan melayu

6. Quek Leng Chan - $2.4 billion (Hong Leong Group, Guoco Group)...tak apa, bukan melayu


7. Yeoh Tiong Lay & family - $2.1 billion (YTL Corp)...tak apa, bukan melayu


8. Syed Mokhtar AlBukhary - $1.8 billion (MMC, Johor Port, Malakoff)...tak apa, bukan melayu(Silap bro...mohon maaf dari tuan rumah!!!)MACAMANA BOLEH KAYA NI???


9. Vincent Tan - $1.3 billion (Berjaya Group)...tak apa, bukan melayu


10. Tiong Hiew King - $1.1 billion (Rimbunan Hijau)  ...tak apa, bukan melayu


11. Azman Hashim - $700 million (AmCorp Group, formerly Arab-Malaysia)MACAMANA BOLEH KAYA NI???


12. William H. J. Cheng - $660 million (Lion Group, Parkson)
...tak apa, bukan melayu


13. Lee Swee Eng - $495 million (KNM Group)
...tak apa, bukan melayu


14. Ong Beng Seng - $470 million (Hotel Properties Ltd, Natsteel)
...tak apa, bukan melayu


15. Lim Kok Thay - $345 million (son of late Lim Goh Tong, Genting Berhad)
...tak apa, bukan melayu


16. Vinod Sekhar - $320 million (Petra Group, known for its Green Rubber Global)
...tak apa, bukan melayu


17. Lee Oi Hian - $300 million (Kuala Lumpur Kepong or KLK)
...tak apa, bukan melayu


18. Yaw Teck Seng - $295 million (Samling Group)
...tak apa, bukan melayu


19. Anthony Fernandes - $290 million (AirAsia, Tune Hotels)
...tak apa, bukan melayu


20. Mokhzani Mahathir - $285 million (Kencana, authorized Porsche importer )
MACAMANA BOLEH KAYA NI???


21. Kamarudin Meranun - $280 million (AirAsia, Tune Hotels)
MACAMANA BOLEH KAYA NI???


22. Jeffrey Cheah - $275 million (Sunway Group)
...tak apa, bukan melayu


23. Lee Hau Hian - $250 million (Batu Kawan, KLK, brother of Lee Oi Hian)
...tak apa, bukan melayu


24. Chong Chook Yew - $245 million (Selangor Properties, widow – son is MD now)
...tak apa, bukan melayu


25. Yaw Chee Ming - $240 million (Samling Group, son of Yaw Teck Seng)
...tak apa, bukan melayu


26. G. Gnanalingam - $230 million (Westports Malaysia)
...tak apa, bukan melayu


27. Lim Wee Chai - $200 million (Top Glove, world’s largest rubber gloves manafacturer)
...tak apa, bukan melayu

28. Kua Sian Kooi - $195 million (Kurnia Asia, insurance)...tak apa, bukan melayu


29. Lau Cho Kun - $185 million (Malaysian Mosaic)
...tak apa, bukan melayu


30. Abdul Hamed Sepawi - $180 million (Ta Ann, timber conglomerate)
MACAMANA BOLEH KAYA NI???


31. David Law Tien Seng - $165 million (Australian iron ore MidWest, T.S. Law Holdings)
...tak apa, bukan melayu


32. Tiah Thee Kian - $163 million (TA Enterprise)
...tak apa, bukan melayu


33. Liew Kee Sin - $160 million (SP Setia)
...tak apa, bukan melayu


34. Ahmayuddin bin Ahmad - $155 million (Westports Malaysia)
...tak apa, bukan melayu
(Yang ni pun aku silap juga....kalut punya pasal...Sesungguhnya manusia itu di cipta tergesa-gesa...)mohon maaf.........MACAMANA BOLEH KAYA NI???

35. Eleena Azlan Shah - $150 million (Gamuda – largest individual shareholder)
MACAMANA BOLEH KAYA NI???


36. Lin Yun Ling - $145 million (Gamuda – founder and MD)
...tak apa, bukan melayu


37. Ong Leong Huat - $130 million (OSk Group)
...tak apa, bukan melayu


38. Lim Thian Kiat - $115 million (former head of Multi-Purpose)
...tak apa, bukan melayu


39. Khoo Kay Peng - $110 million (MUI, U.K. retailer Laura Ashley)
...tak apa, bukan melayu


40. Nazir Razak - $100 million
MACAMANA BOLEH KAYA NI???






Agaknya jika tak ada langsung senarai melayu yang kaya dalam senarai tahunan macam ni barulah pembangkang yang melayu terutamanya akan berasa lapang dada dan kembang lubang hidung.....selagi ada selagi itulah akan di cari sebab yang negatif agar ketidakpuasan hati sesama agama dan bangsa dapat di cetuskan dengan prejudis yang melimpah-ruah...

Lihatlah blog-blog pembangkang yang mental  depa umpama mentol yang dok tunggu nak 'blow'...

Bukannya hendak menjadikan senarai ini sebagai pembakar semangat untuk melihat sesama agama dan sesama bangsa berjaya, tetapi selitan komentar yang melimpahruah hasadnya menyebabkan aku bingung....
Lebih bingung bila soalan dan komentar seolah-olah menyalahkan mereka yang kaya ini(yang hanya memfokuskan kepada sesama agama dan bangsa) kerana menghasilkan pertambahan orang miskin....bunyi seperti "depa juga yang kaya, hangpa dapat apa" dapat di baca di salah satu blog mereka, soalnya yang tulis tu dapat apa pula?  Mungkin hanya dapat kepuasan kerana berjaya menimbulkan ketidakpuasan kepada hati orang lain....Apakah tidak boleh mengajak sesama agama dan sesama bangsa agar bangun bersaing dari segi ekonomi dengan pesaing? Oh ya...dia sebenarnya dapat pengunjung yang melimpah ruah untuk melihat iklan-iklan dalam blog dia yang ruangnya di sewa oleh usahawan yang lain.....blog komersil, memang bertujuan untuk cari untung, tak kiralah macamana carapun....

9 Responses to DEPA KAYA TAKPA, KITA TAK BOLEH.....@#%$&^*#@!

  1. ondastreet Says:
  2. Salam,

    Sudut yang menarik untuk renungan bersama.. terutama kepada apa yang difokuskan oleh pembaca apabila melihat "carta top terkaya" tersebut...

    ~OnDaStreet

     
  3. aliffnajmi Says:
  4. Juak2 hamPAS ni akan senyap bila ada nama2 seperti Husam, Aliffahmi, ANU-war dan Azmin tersenarai dlm tu.

     
  5. Err.. Syed Mokhtar nombor 8 tu bukan Melayu ke brader?

     
  6. tempursakti Says:
  7. bro....hang punya posting cukup cun lah...kalu ada juga melayu yang tak reti nak pikiar,eloklah depa pi terjun laut berenang lepas tu naik kedarat pikiar semula...
    Sepatutnya melayu wajib bersyukur atas nikmat yang Allah bagi,dan UMNO yang berjaya membawa melayu mampu bersaing dengan kaum-kaum lain wajar diberikan terimakasih,takkan mungkin jika melayu yang berakal sempurna dapat menafikan...jika bukan UMNO yang menaikkan taraf melayu takkan ada parti lain yang mampu menreallisasikan impian melayu....ini adalah kebenaran dan realiti yang mesti dihargai...kalau ada melayu yang nak berhujah pasai bab ni...boleh juga,fakta dan nyata.....terimakasih bro.

     
  8. This comment has been removed by the author.  
  9. 8. Syed Mokhtar AlBukhary - $1.8 billion (MMC, Johor Port, Malakoff)...tak apa, bukan melayu

    34. Ahmayuddin bin Ahmad - $155 million (Westports Malaysia)...tak apa, bukan melayu

    Hoi!! Diorang ni bukan melayu gak ke?

     
  10. 1 Melayu Says:
  11. Di Tanah Melayu ,Melayu tak boleh kaya,CINA kaya sapa pun tak soal,Hindu Paria kaya seekor melayu pun tak pertikai tapi bila MELAYU kaya sikit dimaki hamun dan dituduh dengan bermacam macam tuduhan oleh Bangsa MELAYU sendiri.

    Melayu jenis ini, HARAMJADAH namanya !

     
  12. Detguaq Says:
  13. Akusilap.....

    Syed mokhtar dah mengaku dia melayu
    Ahmayudinpun dah mengaku melayu....

    Maaf typing error....

     
  14. Rajakari Says:
  15. MALAYU PUNYA WORANG LEBIH DIA KAYA MANYAK BAGUS.

     

Post a Comment

Adap biarlah beradat

Mengenai Aku

Luahan serta pandangan dari sudut rakyat marhien. Rakyat yang akarnya adalah Melayu dan melayu itu adalah akar Tanah ini.

Tanah ini Melayu Nusantara yang punya, tetapi adat Melayu melayan tetamu umpama sedarah, melindung sahabat umpama se bapa, menyuap kawan umpama se ibu.

Adat Melayu juga bila tertindas bangun membingkas, bila di tekan bangkit melawan bila di hina terpa membela.

Fahamilah.....
Dalam adat ada kelembutan,
Dalam pendirian ada ketegasan.


Flag Counter

free counters
Related Posts with Thumbnails

BLOG ARCHIVES

BERANI BERUBAH!!!

BERANI BERUBAH!!!

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan
Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

PAPA DOLL

PAPA DOLL

BANTU KJ KELUAR UMNO

INDIKATOR

Jurublog berharap undian di atas dapat membantu memberi petunjuk kepada kj, itupun atas kenyataan oeh kj bahawa beliau akan keluar dari UMNO sekiranya ramai ahli UMNO sertai PERKASA. Inilah sahaja jasa kecil saya untuk bantu kj keluar dari UMNO.
**Ikhlas**

Twitter

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

BOIKOT OLD TOWN

BOIKOT OLD TOWN

TANAK BUBUR

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    GEJUT KEDAH!!!

    GEJUT KEDAH!!!

    SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA

    SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA
    PLEASE SIGN THE PETITION FOR SSS. Click The Logo and you'll be directed to the petition.

    DARI PAS KE UMNO