SILA LAWATI BLOG DETGUAQ

SILA LAWATI BLOG DETGUAQ
BLOG INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA BLOG PELANTAQHUJAH DAN AKAN MENGGANTIKAN BLOG PELANTAQHUJAH SETELAH PIHAK BLOGSPOT SEHINGGA KINI TIDAK 'REMOVE WARNING CONTENT' SEHINGGA MENYUKARKAN PENGUNJUNG.

Sila e-mailkan....detguaq10@gmail.com

SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SEBARANG MAKLUMAT YANG SAHIH DAN BERFAKTA UNTUK DI WAR-WARKAN DALAM BLOG INI DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEDAH KEPADA UMNO/BN.

SILA INBOX DALAM FACEBOOK SAYA ATAU E-MAILKAN MAKLUMAT ANDA KEPADA:
detguaq10@gmail.com

Followers

Kat Sini Juga Boleh Daftar Sebagai Rakan Blog

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

BILA GUNA KEPALA CELAH KANGKANG UNTUK BERFIKIR

Posted by Detguaq Sunday, February 28, 2010

Bila CIFUT B A B I memepersoalkan pengumuman Dato Seri Najib Tun Razak mengenai sasaran unjuran pertumbuhan ekonomi negara yang di sasaran kepada 5% dengan menyalahkan pendekatan secara ransangan ekonomi sebagai tidak bertanggungjawab, kepada rakyat yang rasional seperti aku menjadi hairan atas sikap ulasan bodoh sombong seorang yang kononnya cerdik.  Cerdikkah  B A B I bila hanya memberi ulasan secara tunggal mengenai pengumuman berkenaan?  Bijakkah B A B I bila membuat perbandingan secara berat sebelah seberat batunya yang sebelah kecik sebelah besar?


Apakah rujukan yang beliau dalam memberi justifikasi ala penjual ubat ransangan sek di pasar-pasar malam?  Bagaimana pula dengan lapuran oleh Bank Dunia bahawa kedudukan Malaysia dalam senarai adalah sederhana?  Kenapa beliau hanya menjurus kepada pertumbuhan yang di provok seumpama pelacur tua di hujung senja?Dan kenapa pula beliau tidak membuat perbandingan dengan SingApork yang unjuran kadar pertumbuhan adalah jauh lebih rendah dari Malaysia?

Inilah bahananya bila yang bercakap mengenai ekonomi ialah seorang bekas cikgu yang belajar di unibersitipun tak habeh....
Walaupun terang-terang GDP Malaysia berada dalam kedudukan yang sederhana dan realistik, tetapi komen gila tanpa roh dari B A B I membuatkan rakyat Malaysia wajib menggunakan Qalbu yang Allah pakejkan kepada semua manusia.

Jadual-jadual yang di keluarkan oleh Bank Dunia boleh dijadikan rujukan untuk kita berfikir......

Sila baca juga dari blog Angin Perubahan

4 Responses to BILA GUNA KEPALA CELAH KANGKANG UNTUK BERFIKIR

 1. Anonymous Says:
 2. SETUJU DET.

  BILA GURU SASTERA DIMINTA MEMBUAT ULASAN BIOLOGI ATAU FIZIK..SUDAH TENTULAH PELIK JAWAPANNYA.

  YANG MAMPU DIULASKANNYA TENTANG SEJARAH LAHUMA DAN JIHA....ROMEO DAN JULIET

   
 3. Anonymous Says:
 4. CANTIK POSTINGNYA DET! aNWAR BERADA DIANTARA TELOR DAN KEPALA...APA MAKNA TU DET? APAKAH DIA LEBIH BODOH DAN BAHLOL DARI TELOR? ATAU TELOR LEBIH BAHLOL DARI ANWAR? YANG PASTI KEDUA-DUANYA BAHLOL ! SETUJU DET?

   
 5. Detguaq Says:
 6. Jika menurut firasat oleh nujum telus mata, yang sebenarnya tempat paling layak untuk B A B I duduki ialah STOR KUNYIT! Tetapi aku angkat sikit darjat dia, tu yang aku letak antara toot dgn toot. Kalau aku letak bawah toot yang bawah tu, dia tentunya lebih malang dari toot yang bawah tu...boleh hantuj dinding saja...Mebai pasal tak boleh masuk kedalam!!!!

   
 7. tempursakti Says:
 8. ha,ha,ha,..hang ni pasai kona sijubri ada saja yang meloyakan,tapi elok juga dah specis tu kena yang tu baru nampak ngammmmmmmmmm...bravo det

   

Post a Comment

Adap biarlah beradat

Mengenai Aku

Luahan serta pandangan dari sudut rakyat marhien. Rakyat yang akarnya adalah Melayu dan melayu itu adalah akar Tanah ini.

Tanah ini Melayu Nusantara yang punya, tetapi adat Melayu melayan tetamu umpama sedarah, melindung sahabat umpama se bapa, menyuap kawan umpama se ibu.

Adat Melayu juga bila tertindas bangun membingkas, bila di tekan bangkit melawan bila di hina terpa membela.

Fahamilah.....
Dalam adat ada kelembutan,
Dalam pendirian ada ketegasan.


Flag Counter

free counters
Related Posts with Thumbnails

BLOG ARCHIVES

BERANI BERUBAH!!!

BERANI BERUBAH!!!

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan
Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

PAPA DOLL

PAPA DOLL

BANTU KJ KELUAR UMNO

INDIKATOR

Jurublog berharap undian di atas dapat membantu memberi petunjuk kepada kj, itupun atas kenyataan oeh kj bahawa beliau akan keluar dari UMNO sekiranya ramai ahli UMNO sertai PERKASA. Inilah sahaja jasa kecil saya untuk bantu kj keluar dari UMNO.
**Ikhlas**

Twitter

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

BOIKOT OLD TOWN

BOIKOT OLD TOWN

TANAK BUBUR

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  GEJUT KEDAH!!!

  GEJUT KEDAH!!!

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA
  PLEASE SIGN THE PETITION FOR SSS. Click The Logo and you'll be directed to the petition.

  DARI PAS KE UMNO