SILA LAWATI BLOG DETGUAQ

SILA LAWATI BLOG DETGUAQ
BLOG INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA BLOG PELANTAQHUJAH DAN AKAN MENGGANTIKAN BLOG PELANTAQHUJAH SETELAH PIHAK BLOGSPOT SEHINGGA KINI TIDAK 'REMOVE WARNING CONTENT' SEHINGGA MENYUKARKAN PENGUNJUNG.

Sila e-mailkan....detguaq10@gmail.com

SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SEBARANG MAKLUMAT YANG SAHIH DAN BERFAKTA UNTUK DI WAR-WARKAN DALAM BLOG INI DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEDAH KEPADA UMNO/BN.

SILA INBOX DALAM FACEBOOK SAYA ATAU E-MAILKAN MAKLUMAT ANDA KEPADA:
detguaq10@gmail.com

Followers

Kat Sini Juga Boleh Daftar Sebagai Rakan Blog

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

JAMBATAN INDAH

Posted by Detguaq Wednesday, December 17, 2008


Bila hal ini kembali diperkatakan aku menjadi keliru dengan kenyataan yang pak lah nyatakan dahulu semasa dia dengan selamba membatalkan pembinaan jambatan. Maka terdapatlah suara-suara yang mempertahankan tindakannya. Malah sehingga mendakwa rakyat Johorlah yang mahu ianya dibatalkan. Kenapa mahu dibatalkan, tidak pula diulas.

Lalu aku menyelongkar berita-berita lama dari akbar-akhbar tempatan untuk tatapan.

ARKIB : 31/01/2006

Rakyat Singapura sokong percepat bina jambatan ganti Tambak Johor

JOHOR BAHRU 30 Jan. - Rakyat Singapura menyokong langkah kerajaan Malaysia mempercepatkan pembinaan jambatan bagi menggantikan Tambak Johor kerana ia dapat mengatasi kesesakan di laluan itu.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati kebanyakan warga Singapura yang ditemui menyatakan sokongan terhadap usaha pembinaan jambatan yang dijangka siap menjelang 2009.

Menurut seorang pesara, Salihudin Mohd., 70, pembinaan jambatan baru tersebut dapat memberi kebaikan kepada Singapura dan Malaysia kerana ia melancarkan lagi aliran pengangkutan sedia ada.

``Disebabkan ia untuk tujuan yang baik, saya menyokong pembinaan jambatan baru ini memandangkan keadaan Tambak Johor yang sentiasa sesak,'' katanya.

Menurutnya, projek tersebut tidak sepatutnya ditangguhkan lagi kerana pertumbuhan ekonomi yang semakin pesat akan memudah dan mempercepatkan lagi urusan keluar masuk warga kedua-dua negara.

Seorang pekerja swasta, Hairum Saian, 45, pula berkata, kedudukan jambatan baru yang berdekatan dengan Tambak Johor akan memudahkan lagi urusan untuk warga Singapura memasuki Johor Bahru.

Seorang lagi pekerja swasta, Osman Abdul Karim, 43, berkata, beliau sangat bersetuju dengan pembinaan jambatan baru yang menghubungkan terus ke Gerbang Perdana kerana ia secara tidak langsung mengatasi kesesakan lalu lintas di Johor Bahru.

``Apabila menggunakan Tambak Johor, saya sering terperangkap dalam kesesakan lalu lintas yang kadang-kadang sehingga dua jam. Keadaan ini tidak sepatutnya terus berlaku, dan saya merasakan pembinaan sebuah jambatan baru merupakan penyelesaian yang tepat,'' katanya.

Sementara itu pelajar, Lawrence Tan, 19, juga berpendapat pembinaan jambatan baru akan melancarkan lagi urusan keluar-masuk memandangkan Tambak Johor tidak mampu lagi menampung kemasukan dalam jumlah yang terlalu besar. Itu kata rakyat Singapura. Jadi jika mereka bersetuju, kita hairan mengapa pula digembar-gembur bahwa Rakyat Johor menolak??

Aku dari dulu lagi berasa syak yang kenyataan Johor menolak pembinaan jambatan itu hanyalah kenyataan sebelah pihak. Dan sekarang ini bukti telah terserlah bahawa kita sememangnya dibohongi!!!

Dan bayangkanlah jika hendak diteruskan semula projek berkenaan yang sememangnya itulah pilihan terbaik untuk Johor khasnya dan Malaysia amnya, berapa pula kos semasa? Nak tunggu lagi? Entah berapa pula kosnya selpas beberapa ketika ianya dibekukan!

Aku juga masih ingat titah Tuanku Sultan Johor yang juga mahukan Tambak Johor digantikan dengan Jambatan bagi menyegarkan semula Selat Tebrau dan melancarkan lalulintas.

Puas juga akui selongkar akhirnya dapat dalam satu forum disini.

Dan ini yang aku dapat setelah selongkaq tang ni


1 Responses to JAMBATAN INDAH

 1. Anonymous Says:
 2. aku pun tak tau nak habag apa ..jambatan tu kalau dibuat ikut idea Tun Dr.M..dah tentu boleh jadi nadi pengerak ekonomi Johor dan boleh mengancam ekonomi kota singa tu,tapi PM kita batalkan sebab orang kota singa selalu bagi dia menang main golf(golongan orang lemah fikiran)kut...tak tau pula aku.

   

Post a Comment

Adap biarlah beradat

Mengenai Aku

Luahan serta pandangan dari sudut rakyat marhien. Rakyat yang akarnya adalah Melayu dan melayu itu adalah akar Tanah ini.

Tanah ini Melayu Nusantara yang punya, tetapi adat Melayu melayan tetamu umpama sedarah, melindung sahabat umpama se bapa, menyuap kawan umpama se ibu.

Adat Melayu juga bila tertindas bangun membingkas, bila di tekan bangkit melawan bila di hina terpa membela.

Fahamilah.....
Dalam adat ada kelembutan,
Dalam pendirian ada ketegasan.


Flag Counter

free counters
Related Posts with Thumbnails

BERANI BERUBAH!!!

BERANI BERUBAH!!!

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan
Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

PAPA DOLL

PAPA DOLL

BANTU KJ KELUAR UMNO

INDIKATOR

Jurublog berharap undian di atas dapat membantu memberi petunjuk kepada kj, itupun atas kenyataan oeh kj bahawa beliau akan keluar dari UMNO sekiranya ramai ahli UMNO sertai PERKASA. Inilah sahaja jasa kecil saya untuk bantu kj keluar dari UMNO.
**Ikhlas**

Twitter

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

BOIKOT OLD TOWN

BOIKOT OLD TOWN

TANAK BUBUR

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  GEJUT KEDAH!!!

  GEJUT KEDAH!!!

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA
  PLEASE SIGN THE PETITION FOR SSS. Click The Logo and you'll be directed to the petition.

  DARI PAS KE UMNO