SILA LAWATI BLOG DETGUAQ

SILA LAWATI BLOG DETGUAQ
BLOG INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA BLOG PELANTAQHUJAH DAN AKAN MENGGANTIKAN BLOG PELANTAQHUJAH SETELAH PIHAK BLOGSPOT SEHINGGA KINI TIDAK 'REMOVE WARNING CONTENT' SEHINGGA MENYUKARKAN PENGUNJUNG.

Sila e-mailkan....detguaq10@gmail.com

SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SEBARANG MAKLUMAT YANG SAHIH DAN BERFAKTA UNTUK DI WAR-WARKAN DALAM BLOG INI DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEDAH KEPADA UMNO/BN.

SILA INBOX DALAM FACEBOOK SAYA ATAU E-MAILKAN MAKLUMAT ANDA KEPADA:
detguaq10@gmail.com

Followers

Kat Sini Juga Boleh Daftar Sebagai Rakan Blog

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

Ayaq Memali Berbau Hanyir I

Posted by detguaq8 Monday, January 31, 2011


Selepas beberapa hari aduan di buat kepada polis, baru hari ini aku berkesempatan untuk update isu berkaitan penyelewengan tabung memali.  Walaupun penulis menganggap mereka yang mati itu sepereti anggapan lain-alin ahli parti pasrael, aku tidak pula terpengaruh untuk percaya seperti yang mereka percaya.


Cuma hasil dari bacaan aku yang aku fahami, maka apa yang bakal aku hidangkan sebagai tafsiran peribadi aku ini hendaklah di anggap tidak terikat dengan tafsiran dari pihak manapun, kerana aqal aku boleh berfungsi dengan baik untuk memahami apa yang aku baca dari sudut kefahaman sendiri tanpa pengaruh luar.

Beberapa watak yang aku temui dalam pembacaan aku dapatlah aku tafsirkan bahawa mereka ini tetap ujud walau di manapun di atas muka bumi ini selagi ianya sesuai untuk di huni oleh makhluk bernama manusia. Tak usahlah di labelkan dengan apa sekalipun perkumpulan, pertubuhan, persatuan, parti, kampung, pekan, bandar, negeri waima negara.  Sikap positif dan negatif manusia adalah fitrah.  Ada yang mengambil sisi negatif sebagai agamanya dan ada pula yang mengambil positif sebagai agamanya dan ada pula yang mengambil kedua-dua sisi sebagai agamanya walaupun agama yang Allah terima ialah 'tunduk dan patuh' kepadaNya.  Cuma pasrael selama ini berjaya dalam usaha mengekang cerita-cerita hanyir mahkluk bernama manusia yang menyarung 'jubah suci' mereka, hanya kerana mereka yang hanyir ini berada dalam jemaah(eleh...kalau dalam bahasa melayu kita sebut kumpulan, tapi bila sebut jemaah, maka semuanya jadi suci, sebab agama pasrael memberi gambaran begini untuk memperbudakkan penganut-penganut mereka!)

Rupa-rupanya apa sahaja tohmahan terhadap mereka yang beriman kepada Allah tetapi tidak mahu berada dalam kabilah mereka berlaku lebih dahsyat daripada orang yang mereka tohmah, lebih-lebih lagi tohmahan terhaddap sebuah pertubuhan yang tidak sepatutnya di kaitkan.  Ini kerana apa yang terjadi dan berlaku terhadap ahli parti ia adalah kerana sikap mereka yang bernama manusia, bukannya pertubuhan itu sendiri, kecualilah pertubuhan itu ialah pertubuhan haram ala samseng sepeti pertubuhan kingsi gelap yang kerjanya menjarah, mengugut dan hidup sepenuhnya dengan duit haram dari aktiviti haram.

Walaupun watak negatif hanya bertumpu kepada dua tiga watak terutamanya Yusuf Husin aka YH, namun tidak bersalahan jika aku katakan perangai mahkluk bernama manusia yang di paparkan dalam buku ini bukan hanya berlaku kepada pasrael Memali, pasrael Baling dan pasrael Kedah tetapi ianya juga terjadi di mana-mana pasrael ujud, tetapi mereka laebih memilih untuk meredamkan kisah hanyir ini hanya kerana ingin memberi gambaran kepada orang luar bahawa mereka adalah terbaik, mereka adalah sempurna dan mereka adalah sepatutnya menjadi pilihan utama walaupun mereka acapkali gagal membuktikan KOTA terhadap KATA mereka.


Dari petikan di atas, apa yang aku dapat rumuskan ialah selalunya manusia berkbilatkan syaitan atau syaitan berupa manusialah yang selalunya mendapat pembelaan dan di beri hiasan berupa insan KAMIL walaupun hakikatnya mereka itu adalah CAMEL aka GAMAL yang patutnya di sembelih sebagai kurban.  Dan kata-kata ana sudah masak sangat kes-kes macam ini tentunya adaah kejutan kepada ahlul terbawah kasta pasrael yang semenjak menjadi ahli atau di lahirkan sebagai ahli dan membesar sebagai ahli hanya di perbudakkan pemikiran mereka bahawa agama pasrael adalah agama terbaik, agama yang tiada cacat celanya dan kalau terdedah perkara-perkara nanar hanyir itu adalah konspirasi dan pitenah puak yang tidak percayayakin kepada perjuangan parti pasrael. 

Jadi orang baik dalam mana-mana kelompok bukannya perkara senang.....

6 Responses to Ayaq Memali Berbau Hanyir I

 1. Pakteh Says:
 2. harap ada sambungan untuk II dan seterusnya

   
 3. Anonymous Says:
 4. tak sabar menunggu.
  nak beli buku ni kat mana pun tatau.
  kalau tuan pnya blogger ada contact,harap boleh tolong...

   
 5. detguaq Says:
 6. Pak teh,

  Memang yang malas berfikir akan segera terpana melihat kulit pasrael, tetapi hakikat sebenar tidak dapat di selindungkan bila jubah suci mereka di selak dari dalam....

  Anon, nk beli kena tanyalah org2 pasrael, munngkin depa boleh tolong. Kalau ahli2 pasrael takmau tolong, barulah e-mailkan butiran yg perlu kpd saya.

   
 7. anti bohmau Says:
 8. hantaq mai satu...

  selama ni penyelewengan kerajaan saja yg depa duk gembar-gemburkan. itupun, secara amnya, pelaku kebanyakannya bukanlah menteri, mp @ adun bn ka tapi individu2 yg kerajaan amanahkan utk menjalankan tugas. jadi dlm mana2 parti pun, ada kelompok manusia rakus. cuma paspispuut pandai sembunyikan pekung mrk..

  tapi lambat laun banyak yg akan keluar sbb, namapun 'manusia', bukan Nabi yg Maksum...

   
 9. anti bohmau Says:
 10. hantaq mai satu...

  selama ni penyelewengan kerajaan saja yg depa duk gembar-gemburkan. itupun, secara amnya, pelaku kebanyakannya bukanlah menteri, mp @ adun bn ka tapi individu2 yg kerajaan amanahkan utk menjalankan tugas. jadi dlm mana2 parti pun, ada kelompok manusia rakus. cuma paspispuut pandai sembunyikan pekung mrk..

  tapi lambat laun banyak yg akan keluar sbb, namapun 'manusia', bukan Nabi yg Maksum...

   
 11. detguaq Says:
 12. Buku ini cukup untuk membuktikan pas hanyalah sebuah parti yang di agamakan. Anti bohmau...bagi aku habis baca dulu!

   

Post a Comment

Adap biarlah beradat

Mengenai Aku

Luahan serta pandangan dari sudut rakyat marhien. Rakyat yang akarnya adalah Melayu dan melayu itu adalah akar Tanah ini.

Tanah ini Melayu Nusantara yang punya, tetapi adat Melayu melayan tetamu umpama sedarah, melindung sahabat umpama se bapa, menyuap kawan umpama se ibu.

Adat Melayu juga bila tertindas bangun membingkas, bila di tekan bangkit melawan bila di hina terpa membela.

Fahamilah.....
Dalam adat ada kelembutan,
Dalam pendirian ada ketegasan.


Flag Counter

free counters
Related Posts with Thumbnails

BLOG ARCHIVES

BERANI BERUBAH!!!

BERANI BERUBAH!!!

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan
Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

PAPA DOLL

PAPA DOLL

BANTU KJ KELUAR UMNO

INDIKATOR

Jurublog berharap undian di atas dapat membantu memberi petunjuk kepada kj, itupun atas kenyataan oeh kj bahawa beliau akan keluar dari UMNO sekiranya ramai ahli UMNO sertai PERKASA. Inilah sahaja jasa kecil saya untuk bantu kj keluar dari UMNO.
**Ikhlas**

Twitter

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

BOIKOT OLD TOWN

BOIKOT OLD TOWN

TANAK BUBUR

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  GEJUT KEDAH!!!

  GEJUT KEDAH!!!

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA
  PLEASE SIGN THE PETITION FOR SSS. Click The Logo and you'll be directed to the petition.

  DARI PAS KE UMNO