SILA LAWATI BLOG DETGUAQ

SILA LAWATI BLOG DETGUAQ
BLOG INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA BLOG PELANTAQHUJAH DAN AKAN MENGGANTIKAN BLOG PELANTAQHUJAH SETELAH PIHAK BLOGSPOT SEHINGGA KINI TIDAK 'REMOVE WARNING CONTENT' SEHINGGA MENYUKARKAN PENGUNJUNG.

Sila e-mailkan....detguaq10@gmail.com

SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SEBARANG MAKLUMAT YANG SAHIH DAN BERFAKTA UNTUK DI WAR-WARKAN DALAM BLOG INI DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEDAH KEPADA UMNO/BN.

SILA INBOX DALAM FACEBOOK SAYA ATAU E-MAILKAN MAKLUMAT ANDA KEPADA:
detguaq10@gmail.com

Followers

Kat Sini Juga Boleh Daftar Sebagai Rakan Blog

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

BAH DI Daerah YAN

Posted by Detguaq Tuesday, September 9, 2008


06/09/2008 aku balik dari KL. Bertolak dari P/raya pukul 1.00 ptg. samapai di tol SP selatan pukul 5ptg, tetapi hanya dapat keluar dari pintu tol pukul 6.45 ptg. Terperangkap lama disitu. Hujan lebat selebat-lebatnya.

Aku memang jangka bahawa kawasana sekitar kampung aku dan kampung-kampung berdekatan akan dilimpahi air dan kahirnya bah lah keseluruh kawasan. Malamnya setelah membeli keperluan dapur untuk rumah emak dikampung aku bergerak kekampung melalui jalan persekutuan. Hujan masih lebat mencurah bumi.

Sampai dijambatan konkrit diKepala Bukit aku teringat kawan-kawan kat Kg TT Teras dan Teroi Bukit. Aku SMS sahabat aku dan benar telahan aku, dia sedang sibuk mengurus dan menyelenggara mansa-mangsa banjir diMasjid TT Teras. Lepas aku hantar keperluan dapur kerumah dikampung, aku berpatah balik kesana. Niat nak masuk sehingga ke kawasan masjid, tetapi tidak dapat, kerana air telah menghalang laluan. Aku ambil keputusan untuk balik saja kerumah.

Di TT Putih jalan telah dilimpahi air, begitu juga di Jelatang dan simpang Guar Nenas(esoknya aku dapat tahu ada mangsa yang tenggelam disitu setelah motosikal yang dinaiki terbabas). Begitu juga terdapat takungan air diPekan Gurun(depan bekas sek Cina) dan selekoh Sg Tok Pawang(sbb pembinaan trek kedua). Janji dengan kawan untuk lawat beliau dan mangsa aku tunda ke keesokan hari.

Pagi lagi aku dah samapi. Tapi Bapa Mertuanya maklum dia baru sahaja tidur selepas solat Subuh, keletihan setelah semalaman sibuk mengurus mangsa ayaq bah. Aku lihat sekeliling pulau-pulau rumah dikelilingi air.

Aku ke Alor Setar selepas itu kerana urusan peribadi. Balik aku ambil kesempatan meronda TT Teras sekali lagi, kendian ambil jalan keYan dan masuk kejalan alternatif ke TT Teras. Air masih melimpahi sebahagian mini tar berkenaan. Alku terus ambil jalan tepi Sungai MADA, menuju ke persimpangan Teroi Tua dan Pekan Teroi. Tiada kemungkinan aku dapat masuk keTeroi Tua, memandangkan kelihatan kereta-kerata bersusun-susun di hadapan jambatan konkrit menuju ke Teroi Tua. Aku belok ke Pekan Teroi dan speanjang jalan kiri-kanan, sebahagian besar rumah-rumah dinaiki air.


0 Responses to BAH DI Daerah YAN

Post a Comment

Adap biarlah beradat

Mengenai Aku

Luahan serta pandangan dari sudut rakyat marhien. Rakyat yang akarnya adalah Melayu dan melayu itu adalah akar Tanah ini.

Tanah ini Melayu Nusantara yang punya, tetapi adat Melayu melayan tetamu umpama sedarah, melindung sahabat umpama se bapa, menyuap kawan umpama se ibu.

Adat Melayu juga bila tertindas bangun membingkas, bila di tekan bangkit melawan bila di hina terpa membela.

Fahamilah.....
Dalam adat ada kelembutan,
Dalam pendirian ada ketegasan.


Flag Counter

free counters
Related Posts with Thumbnails

BERANI BERUBAH!!!

BERANI BERUBAH!!!

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan
Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

PAPA DOLL

PAPA DOLL

BANTU KJ KELUAR UMNO

INDIKATOR

Jurublog berharap undian di atas dapat membantu memberi petunjuk kepada kj, itupun atas kenyataan oeh kj bahawa beliau akan keluar dari UMNO sekiranya ramai ahli UMNO sertai PERKASA. Inilah sahaja jasa kecil saya untuk bantu kj keluar dari UMNO.
**Ikhlas**

Twitter

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

BOIKOT OLD TOWN

BOIKOT OLD TOWN

TANAK BUBUR

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  GEJUT KEDAH!!!

  GEJUT KEDAH!!!

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA
  PLEASE SIGN THE PETITION FOR SSS. Click The Logo and you'll be directed to the petition.

  DARI PAS KE UMNO