SILA LAWATI BLOG DETGUAQ

SILA LAWATI BLOG DETGUAQ
BLOG INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA BLOG PELANTAQHUJAH DAN AKAN MENGGANTIKAN BLOG PELANTAQHUJAH SETELAH PIHAK BLOGSPOT SEHINGGA KINI TIDAK 'REMOVE WARNING CONTENT' SEHINGGA MENYUKARKAN PENGUNJUNG.

Sila e-mailkan....detguaq10@gmail.com

SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SEBARANG MAKLUMAT YANG SAHIH DAN BERFAKTA UNTUK DI WAR-WARKAN DALAM BLOG INI DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEDAH KEPADA UMNO/BN.

SILA INBOX DALAM FACEBOOK SAYA ATAU E-MAILKAN MAKLUMAT ANDA KEPADA:
detguaq10@gmail.com

Followers

Kat Sini Juga Boleh Daftar Sebagai Rakan Blog

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

USUL

Posted by Detguaq Monday, August 18, 2008

Aku berkesempatan membuat satu usul yang pada aku penting dan menjurus terus kepada golongan muda dan marhien.

Aku usulkan agar sayap pemuda pusat menyusun satu pasukan untuk memantau aktiviti syarikat-syarikat bas ekspress yang dengan wewenangnya mengenakan caj-caj tambahan kepada harga tiket bas tanpa alasan yang kukuh dan caj-cajnya pula tidak seragam. Aku cadangkan agar mereka menubuhkan kaunter-kaunter pengaduan bagi menerima rungutan pengguna-pengguna bas yang rata-ratanya golongan muda. Meraka inilah yang selalu menjadi mangsa kerakusan pengusaha-pengusaha bas dan ulat-ulat tiket yang menyembah duit sebagai Tuhan mereka. Takkan nak biar parti lain yang buat mende ni kot?????

Aku berpeluang semenjak duamenjak ini menaiki beberapa bas-bas ekspress berlainan syarikat. Transnasional, Maraliner dan lain-lain syarikat swasta. Harga tiket? Beza.....memanggg berbeza.

Sebagai contoh, jika keKL dari SP menggunakan GLC spt Trans dan Mara, caj yang dikenakan adalah dibawah RM30.00 manakala jika lain-lain syarikat mengenakan antara RM30 -RM35(tiket tak rasmi), Yang menjadi kehairanannya apabila bas ekspress sudah kehabisan tiket, maka kita ditawarkan perjalanan menggunakan bas tambahan yang selalunya terdiri dari bas pesiaran empat tempat duduk sederet yang mana harga tiketnya melambung kepada RM45 hingga RM55(diPuduraya). Dan selalunya bila kita sudah membeli tiket bas-bas tambahan inilah maka episod menjadi bola yang ditendang kesana kemari bermula.

Kesihan melihat mereka-mereka ini menjinjing beg-beg mereka kesana kemari seolah-olah sekawan bebiri yang dikawal beberapa koboi yang menunggang walkie talkie untuk disumbat kedalam kandang yng tidak tahu dimana letaknya.......

Mengharapkan LKPK, JPJ serta polis semata-mata dalam membenteras kegiatan yang menyusahkan marhien inilah yang patut Pemuda juarai. INGATLAH, bahwa 80%(anggaran saya) pengguna bas ekspress adalah golongan saluran 3 dan 4!!! DAN MUSIM CUTI PENGGAL SERTA PERAYAAN telah tiba. Jangan tunggu lagi............

Semuga usul ini dapat sampai kePAU nanti, insyaAllah.

0 Responses to USUL

Post a Comment

Adap biarlah beradat

Mengenai Aku

Luahan serta pandangan dari sudut rakyat marhien. Rakyat yang akarnya adalah Melayu dan melayu itu adalah akar Tanah ini.

Tanah ini Melayu Nusantara yang punya, tetapi adat Melayu melayan tetamu umpama sedarah, melindung sahabat umpama se bapa, menyuap kawan umpama se ibu.

Adat Melayu juga bila tertindas bangun membingkas, bila di tekan bangkit melawan bila di hina terpa membela.

Fahamilah.....
Dalam adat ada kelembutan,
Dalam pendirian ada ketegasan.


Flag Counter

free counters
Related Posts with Thumbnails

BERANI BERUBAH!!!

BERANI BERUBAH!!!

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan
Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

PAPA DOLL

PAPA DOLL

BANTU KJ KELUAR UMNO

INDIKATOR

Jurublog berharap undian di atas dapat membantu memberi petunjuk kepada kj, itupun atas kenyataan oeh kj bahawa beliau akan keluar dari UMNO sekiranya ramai ahli UMNO sertai PERKASA. Inilah sahaja jasa kecil saya untuk bantu kj keluar dari UMNO.
**Ikhlas**

Twitter

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

BOIKOT OLD TOWN

BOIKOT OLD TOWN

TANAK BUBUR

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  GEJUT KEDAH!!!

  GEJUT KEDAH!!!

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA
  PLEASE SIGN THE PETITION FOR SSS. Click The Logo and you'll be directed to the petition.

  DARI PAS KE UMNO