SILA LAWATI BLOG DETGUAQ

SILA LAWATI BLOG DETGUAQ
BLOG INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA BLOG PELANTAQHUJAH DAN AKAN MENGGANTIKAN BLOG PELANTAQHUJAH SETELAH PIHAK BLOGSPOT SEHINGGA KINI TIDAK 'REMOVE WARNING CONTENT' SEHINGGA MENYUKARKAN PENGUNJUNG.

Sila e-mailkan....detguaq10@gmail.com

SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SEBARANG MAKLUMAT YANG SAHIH DAN BERFAKTA UNTUK DI WAR-WARKAN DALAM BLOG INI DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEDAH KEPADA UMNO/BN.

SILA INBOX DALAM FACEBOOK SAYA ATAU E-MAILKAN MAKLUMAT ANDA KEPADA:
detguaq10@gmail.com

Followers

Kat Sini Juga Boleh Daftar Sebagai Rakan Blog

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

APA YANG MEREKA SEMBAH?

Posted by Detguaq Wednesday, September 9, 2009

Tragedi baju raya


Oleh Ramli Ibrahim
am@hmetro.com.myGUA MUSANG: Kegembiraan seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun mencuba pakaian baru dibeli bapanya sempena Aidilfitri yang bakal tiba, bertukar tragedi menyayat hati apabila dia mati ditikam bapa saudara sendiri di Kampung Melayu di sini, semalam.

Mohd Adam Azrai Rosman, sedang asyik menunjukkan baju raya sambil menonton televisyen bersama nenek saudaranya di ruang tamu rumah keluarganya sebelum ditikam secara tiba-tiba oleh bapa saudaranya berusia 22 tahun dengan sebilah pisau di rusuk kanan menyebabkan mangsa terus rebah dan menjerit kesakitan. Baca seterusnya diSINI.

**************************************************************************************

SEBAK AKU MELIHAT WAJAH KERIANGAN ANAK INI, yang hanya mengerti dunia dikelilingnya sahaja. Yang sedang menunggu saat gembira menjelang SYAWAL......Aku juga ada anak sebayanya yang aku memberi harapan bahawa masa depan mereka akan tetap terbela walau sekarang nampak seperti haru, tetapi InsyaAllah aku yakin akan kembali stabil bila seluruh rakyat kembali normal, kembali rasional.

Anak ini tentunya tidak menyangka bahawa baju raya yang sedang dipakainya walau Syawal akan hanya menjelang lagi sebelas atau duabelas hari lagi adalah menjadi saksi terakrab sebelum beliau manghembuskan nafas akhir lalu diambil kembali oleh Allah dek kerana seorang manusia yang bergelar bapa saudara tetapi menyembah BERHALA bernama DADAH!

Wajarkah penyembah berhala ini dibiarkan lepas? Atau wajarkah juga sipenyembah berhala ini diadili sebagai manusia biasa kerana pada pendapat peribadi aku beliau sedang menurut perintah berhala berkenaan untuk menyembahnya. Demi menurut perintah berhalanya, maka sebagai penganut yang taat, maka pertalian darah bukanlah lagi penentu kemanusiaan bila spesis ini merindui berhalanya. Mungkin ada yang berkata bahawa spesis ini melakukannya ketika tidak siuman atau kerana diluar kawalan perasaan manusiawinya. Nah, jika dia ada perasaan sebagai INSAN, tentunya dia tidak akan mencari berhala bernama dadah dan meletakkan hidup matinya dengan dadah sebagai tuhan. Dan sebagai illah selain Dia, Allah sentiasa berkata bahawa sembahan selain dariNya hanya membawa kejurang narr.27:63. Atau, siapakah yang memberi petunjuk kepada kamu dalam kegelapan darat dan laut, dan mengutus angin yang membawa berita gembira di hadapan pengasihan-Nya? Adakah tuhan selain Allah? Tingginya Allah daripada apa yang mereka menyekutukan.

37:161. Tetapi bagi kamu, dan apa yang kamu sembah,

37:162. Tidaklah kamu memperdayakan sesuatu terhadap-Nya,

37:163. Melainkan orang yang akan dipanggang di dalam Jahim.


Hukuman yang layak diterima oleh spesis ini ialah Qisas (percayakah mereka dengan Allah?)sekiranya bersalah. Selebihnya biar Allah menentukannya.


2:178. Wahai orang-orang yang percaya, dituliskan (ditetapkan) bagi kamu ialah pembalasan (qisas), mengenai orang yang dibunuh - orang merdeka dengan orang merdeka, dan hamba dengan hamba, dan wanita dengan wanita; tetapi, jika sesuatu dimaafkan kepadanya oleh saudaranya, maka hendaklah mengikutinya dengan baik, dan hendaklah bayarannya dibuat dengan baik. Itu adalah satu keringanan bagi kamu daripada Pemelihara kamu, dan satu pengasihan; dan sesiapa mencabuli sesudah itu, baginya azab yang pedih.


2 Responses to APA YANG MEREKA SEMBAH?

 1. mFa@anon Says:
 2. pada aku det,pikiran dan emosi depa ni sudah tercemar dgn perlahan2 kerana kealpaan semua lapisan masyarakat sendiri.

   
 3. Detguaq Says:
 4. AKu setuju, mfa. Tetapi jatidiri juga wajib kuat. Ilmu pengetahuan yang bermanfaat akan dapat menghindarkan gejala ini....

   

Post a Comment

Adap biarlah beradat

Mengenai Aku

Luahan serta pandangan dari sudut rakyat marhien. Rakyat yang akarnya adalah Melayu dan melayu itu adalah akar Tanah ini.

Tanah ini Melayu Nusantara yang punya, tetapi adat Melayu melayan tetamu umpama sedarah, melindung sahabat umpama se bapa, menyuap kawan umpama se ibu.

Adat Melayu juga bila tertindas bangun membingkas, bila di tekan bangkit melawan bila di hina terpa membela.

Fahamilah.....
Dalam adat ada kelembutan,
Dalam pendirian ada ketegasan.


Flag Counter

free counters
Related Posts with Thumbnails

BLOG ARCHIVES

BERANI BERUBAH!!!

BERANI BERUBAH!!!

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan
Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

PAPA DOLL

PAPA DOLL

BANTU KJ KELUAR UMNO

INDIKATOR

Jurublog berharap undian di atas dapat membantu memberi petunjuk kepada kj, itupun atas kenyataan oeh kj bahawa beliau akan keluar dari UMNO sekiranya ramai ahli UMNO sertai PERKASA. Inilah sahaja jasa kecil saya untuk bantu kj keluar dari UMNO.
**Ikhlas**

Twitter

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

BOIKOT OLD TOWN

BOIKOT OLD TOWN

TANAK BUBUR

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  GEJUT KEDAH!!!

  GEJUT KEDAH!!!

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA
  PLEASE SIGN THE PETITION FOR SSS. Click The Logo and you'll be directed to the petition.

  DARI PAS KE UMNO