SILA LAWATI BLOG DETGUAQ

SILA LAWATI BLOG DETGUAQ
BLOG INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA BLOG PELANTAQHUJAH DAN AKAN MENGGANTIKAN BLOG PELANTAQHUJAH SETELAH PIHAK BLOGSPOT SEHINGGA KINI TIDAK 'REMOVE WARNING CONTENT' SEHINGGA MENYUKARKAN PENGUNJUNG.

Sila e-mailkan....detguaq10@gmail.com

SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SEBARANG MAKLUMAT YANG SAHIH DAN BERFAKTA UNTUK DI WAR-WARKAN DALAM BLOG INI DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEDAH KEPADA UMNO/BN.

SILA INBOX DALAM FACEBOOK SAYA ATAU E-MAILKAN MAKLUMAT ANDA KEPADA:
detguaq10@gmail.com

Followers

Kat Sini Juga Boleh Daftar Sebagai Rakan Blog

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

DEPA TAKPA KITA TAKLEH

Posted by Detguaq Friday, August 21, 2009

Aku heran sunggoh perangai manusia-manusia dalam parti PIS ni. Mungkin kerana keyakinan yang tinggi bahawa tiket kesyurga mereka dah di'syafaat'kan oleh Tok Maha Guru Khalifah Agung Sunan KaLIPAS, maka segala kehitaman disebelah pihak mereka di'potray'kan sebagai putih sehingga mulut dan hati mereka berkata "Puteeehhh.......". Jika Rohaizad yang pada pandangan aku ada gerakan terancang untuk menconteng imej beliau oleh Bar Council(depa ni setahap bartender jer) pada saat-saat genting, calon PIS pula dengan selamba badak mengiyakan tuduhan bahawa dana-dana itu ujud tetapi memberi alasan berbentuk keagamaan untuk melepaskan diri.

Apa yang menjadi pertikaian dalaman aku, bar council adalah badan yang sepatutnya berlaku adil kepada ahli-ahlinya yang terdiri dari peguam-peguam. Jika dalam alam persekolahan, jika berlaku kesalahan terhadap peraturan, selalunya kita akan diberi beberapa kali amaran(selalunya 3 kali) sebelum tindakan selanjutnya diambil, begitu juga jika ketika bekerja, jika kita melakukan kesalahan, biasanya pada kali pertama diminta beri surat tunjuksebab, selepas itu barulah diikuti dengan beberapa amaran sebelum tindakan akhir diambil.

Semalam aku berbincang dengan Timbalan Ketua Bahaggian Jerai, Tuan Haji Fadzillah yang juga arkitek professional, mengenai apa yang dipraktikkan di PAM, iaitu jika sesuatu kesalaha dilakukan, kesalahan itu akan di nilai samada ianya berbentuk peribadi atau atas firma dan tindakan terhadap kesalahan-kesalahan juga masih seperti amalan kebanyakan Persatuan dan Pertubuhan lain. Ada peringkat-peringkat tindakan sebelum tindakan akhir diambil.

Dan jika hati aku kuat mengesyaki bahawa ada pihak-pihak tertentu didalam bar council sengaja memandang sepi amalan ini kerana mungkin ada tujuan untuk menyukarkan seseorang dengan kuassa yang ada pada mereka(harap aku silap).

Dan pihak mereka pula berkata meraka bahawa mereka betul dalam tindakan yang mereka ambil. Jadi bagaimana pula dengan tindakan yang telah diambil oleh Rohaizat dan pihak koperasi? Adakah tindakan mereka(rohaizat dan penuduh) tidak mempunyai merit?

Dan mengenai isu Kota Seputih, walaupun memang diakui ujud kebenaran kes berkenaan, tetapi jika dilihat pada rekod sepanjang BN menerajui Kerajaan Negeri Kedah(sepanjang pengetahuan aku), tidak pernah mana-mana speaker mengimplimintasi kuasa mereka terhadap mana-mana ADUN yang gagal menghadiri sidang Dewan walau ada ADUN yang berkelakuan seperti yang berlaku kepada ADUN K/Seputih.

**Dak la......yang hangpun macam baru jadi YB pulak!!! Atau sindrom zaman paklah masih tak boleh dikikis lagi oleh sesetengah elitis poltikus UMNO gamaknya???

*#*Beberapa gambar yang sempat dirakam.


2 Responses to DEPA TAKPA KITA TAKLEH

 1. CCZ Says:
 2. A'kum detguaq..kalau masuk blog ccz hari ni mesti detguaq terasa nama sdra tak ada ccz sebut..terlupalah det..maaf ye..takpa..nanti ccz letak balik k..selamat berpuasa ye..

   
 3. Detguaq Says:
 4. Tak apa CCZ,

  Saya menerima keadaan seadanya.....

   

Post a Comment

Adap biarlah beradat

Mengenai Aku

Luahan serta pandangan dari sudut rakyat marhien. Rakyat yang akarnya adalah Melayu dan melayu itu adalah akar Tanah ini.

Tanah ini Melayu Nusantara yang punya, tetapi adat Melayu melayan tetamu umpama sedarah, melindung sahabat umpama se bapa, menyuap kawan umpama se ibu.

Adat Melayu juga bila tertindas bangun membingkas, bila di tekan bangkit melawan bila di hina terpa membela.

Fahamilah.....
Dalam adat ada kelembutan,
Dalam pendirian ada ketegasan.


Flag Counter

free counters
Related Posts with Thumbnails

BLOG ARCHIVES

BERANI BERUBAH!!!

BERANI BERUBAH!!!

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan
Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

PAPA DOLL

PAPA DOLL

BANTU KJ KELUAR UMNO

INDIKATOR

Jurublog berharap undian di atas dapat membantu memberi petunjuk kepada kj, itupun atas kenyataan oeh kj bahawa beliau akan keluar dari UMNO sekiranya ramai ahli UMNO sertai PERKASA. Inilah sahaja jasa kecil saya untuk bantu kj keluar dari UMNO.
**Ikhlas**

Twitter

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

BOIKOT OLD TOWN

BOIKOT OLD TOWN

TANAK BUBUR

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  GEJUT KEDAH!!!

  GEJUT KEDAH!!!

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA
  PLEASE SIGN THE PETITION FOR SSS. Click The Logo and you'll be directed to the petition.

  DARI PAS KE UMNO