SILA LAWATI BLOG DETGUAQ

SILA LAWATI BLOG DETGUAQ
BLOG INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA BLOG PELANTAQHUJAH DAN AKAN MENGGANTIKAN BLOG PELANTAQHUJAH SETELAH PIHAK BLOGSPOT SEHINGGA KINI TIDAK 'REMOVE WARNING CONTENT' SEHINGGA MENYUKARKAN PENGUNJUNG.

Sila e-mailkan....detguaq10@gmail.com

SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SEBARANG MAKLUMAT YANG SAHIH DAN BERFAKTA UNTUK DI WAR-WARKAN DALAM BLOG INI DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEDAH KEPADA UMNO/BN.

SILA INBOX DALAM FACEBOOK SAYA ATAU E-MAILKAN MAKLUMAT ANDA KEPADA:
detguaq10@gmail.com

Followers

Kat Sini Juga Boleh Daftar Sebagai Rakan Blog

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

Wartawan dan Reporter....he he he...

Posted by DetGuaqIV Monday, October 4, 2010


Baru semalam aku mempersoalkan kekurang jaran sikap wartawan bukan Melayu yang tidak menghormati Lagu Kebangsaan dengan jalan mundar-mandir ketiak lagu berkenaan berkumandang.  Nampaknya mereka begitu selesa dan cukup aman damai ketika membuat liputan PERKASA walaupun syarahannya begitu berapi-api sekali.  Walaupun aku nampak 'urat ayam' pemidato bagi nak tersembul dari lehernya, tidak pula wartawan 'kabu' tu di apa-apakan.  malah mereka begitu khusyuk mendengar dan mencerna isi syarahan untuk di tulis kembali dalam akhbar yang tidak mungkin kita dapt baca dan faham isi kandungannya.

Dalam posting aku yang lepas juga aku ada bertanya, adakah terdapat wartawan-wartawn Melayu (atau India?) yang ada  hadir dalam majils-majils persatuan-persatuan mereka seperi sialqiu, bohongziong atau tipuziong.  Bebaskah mereka(wartawan-wartawan Melayu atau India) untuk mundar-mandir sebagaimana perilaku yang merimaskan aku ketika perhimpunan semalam.  Bukan niat hendak mempertikaikan kejra mereka, tetapi betulkah ada pengecualian sebegitu bebas terhadap wartawan.  Kejadian wartawn BETINA GAGHIT Malaysian Insider, BUSUKLIN yang langsung tidak beretika dalam tugasan beliau sebagai wartawan sehingga tidak menghormati arahan dalam majlis orang yang beliau adalah tetamu.  Oppsss...mereka mana tahu adat menjadi tetamu.  Sekali menapak terus jadi harta makbapak!

Dan hari ini wartawan sepatutnya belajar sesuatu yang berharga walaupun dengan cara yang perit bagaimana mereka di layan jika ianya bukan sebuah majlis yang di anjurkan oleh selain dari UMNO/BN dan PERKASA.  Pernahkah kita mendengar wartawan di layan seperti apa yang berlaku di Sabak Bernam semalam dalam majlis-majlis anjuran UMNO/BN??? Adusss....

Kalau dalam lagu P Ramlee ada senikata "Periuk Belanga terbang melayang-layang".....
Tetapi di Sabak Bernamlain pula senikatanya.  "Kerusi dan kotak undi terbang melayang-layang".....

***Aku ada banyak gambar-gambar bagaimana selsesanya wartawan-wartawan termasuk yang bukan Melayu ketika menghadiri majlsi-majlis anjuran UMNO/BN dan NGO Melayu.  dan aku akan mengabadikan lebih banyak lagi gambar-gambar mereka sebagai kenangan dalam tugasan aku.

0 Responses to Wartawan dan Reporter....he he he...

Post a Comment

Adap biarlah beradat

Mengenai Aku

Luahan serta pandangan dari sudut rakyat marhien. Rakyat yang akarnya adalah Melayu dan melayu itu adalah akar Tanah ini.

Tanah ini Melayu Nusantara yang punya, tetapi adat Melayu melayan tetamu umpama sedarah, melindung sahabat umpama se bapa, menyuap kawan umpama se ibu.

Adat Melayu juga bila tertindas bangun membingkas, bila di tekan bangkit melawan bila di hina terpa membela.

Fahamilah.....
Dalam adat ada kelembutan,
Dalam pendirian ada ketegasan.


Flag Counter

free counters
Related Posts with Thumbnails

BLOG ARCHIVES

BERANI BERUBAH!!!

BERANI BERUBAH!!!

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan
Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

PAPA DOLL

PAPA DOLL

BANTU KJ KELUAR UMNO

INDIKATOR

Jurublog berharap undian di atas dapat membantu memberi petunjuk kepada kj, itupun atas kenyataan oeh kj bahawa beliau akan keluar dari UMNO sekiranya ramai ahli UMNO sertai PERKASA. Inilah sahaja jasa kecil saya untuk bantu kj keluar dari UMNO.
**Ikhlas**

Twitter

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

BOIKOT OLD TOWN

BOIKOT OLD TOWN

TANAK BUBUR

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  GEJUT KEDAH!!!

  GEJUT KEDAH!!!

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA
  PLEASE SIGN THE PETITION FOR SSS. Click The Logo and you'll be directed to the petition.

  DARI PAS KE UMNO