SILA LAWATI BLOG DETGUAQ

SILA LAWATI BLOG DETGUAQ
BLOG INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA BLOG PELANTAQHUJAH DAN AKAN MENGGANTIKAN BLOG PELANTAQHUJAH SETELAH PIHAK BLOGSPOT SEHINGGA KINI TIDAK 'REMOVE WARNING CONTENT' SEHINGGA MENYUKARKAN PENGUNJUNG.

Sila e-mailkan....detguaq10@gmail.com

SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SEBARANG MAKLUMAT YANG SAHIH DAN BERFAKTA UNTUK DI WAR-WARKAN DALAM BLOG INI DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEDAH KEPADA UMNO/BN.

SILA INBOX DALAM FACEBOOK SAYA ATAU E-MAILKAN MAKLUMAT ANDA KEPADA:
detguaq10@gmail.com

Followers

Kat Sini Juga Boleh Daftar Sebagai Rakan Blog

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

Aku dimaklumkan oleh Blogger Aloq Staq mengenai aktiviti Dato' Mukhriz dan Megat Zulkarnain dimana detailnya adalah seperti dibawah:

Satu Ceramah akan diadakan di Majlis "Perhimpunan Pemuda Melayu"
Disampaikan Oleh :

- YB Dato'Mukhriz Bin Tun Dr.Mahathir
(Bendahari UMNO Negeri Kedah & Ahli Parlimen Jerlun)
- Tn.Haji Megat Zulkarnain Bin Datuk Haji Omardin
(Exco Pemuda UMNO Malaysia & Ketua Pemuda Gombak)

Anjuran PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN KUBANG PASU
Akan berlangsung di Kampung Padang Halban, Changloon, Kedah D.Aman

Bertarikh pada Sabtu, 27 JUN 2009 : Jam 9.00 Malam.

Semua umat Melayu tak kira muda, tua, kecil, besar, miskin, kaya di jemput hadir beramai-ramai.
SILA SEBARKAN & UWAR-WARKAN KEPADA SEMUA. TERIMA KASIH.

====================================================================
Wahai Pemuda UMNO, sila hadir beramai-ramai ketempat dan masa seperti yang diberitahu diatas.

Disini aku minta diwakilkan oleh Duke untuk menjemput bloggers2 utara(tempat terhad) bersua kenal. Aku CnP jemputan berkenaan dari blog dia.

======================================================================

Monday, June 22, 2009

Kerjasama UMNO Kedah & Bloggers Pro-UMNO Utara.

Apakah akan menjadi kenyataan? Ini adalah di antara isu yang akan diperbincangkan pada pertemuan Bloggers Utara pada 4hb Julai 2009 ini. Saya telah dihubungi oleh pihak UMNO Kedah untuk berbincang sama ada boleh diadakan kerjasama di antara UMNO Kedah dan Bloggers Utara. Namun, saya tidak dapat memberikan kata putus memandangkan saya hanyalah sebahagian dari anggota Bloggers Utara.

Mungkinkah kerjasama ini akan terjalin? Bagaimana rupa kerjasama tersebut? Apakah Bloggers Utara akan "terikat" dengan "perjanjian bersyarat" dengan UMNO Kedah? Apakah Bloggers Utara dilihat mampu membantu memperkasakan UMNO Kedah? Apakah UMNO Kedah sanggup "tahan telinga" bila dikritik hebat oleh Bloggers Utara? Itulah di antara persoalan-persoalan yang bakal dibincangkan oleh para Bloggers Utara.

Dari itu, saya menjemput kepada semua bloggers di wilayah utara untuk melibatkan diri di dalam Perjumpaan Bloggers Utara Kali Ke-2 yang bakal diadakan pada 4hb Julai ini nanti. Di minta kerjasama kepada sesiapa yang berminat untuk mendaftarkan diri di bloggersutaraunion@yahoo.com atau meninggalkan email Dato'/Datin/tuan/puan/cik pada ruangan komen di blog saya. Janganlah risau, saya tidak akan mendedahkan identiti saudara/saudari sekelian. Tujuannya hanyalah untuk "confirmation" kehadiran, megelak dari perkara-perkara yang tidak diingini dan budget"makan-makan" yang akan disediakan. Harap saudara/saudari faham tentang kesulitan ini. Sila confirm kehadiran tuan/puan secepat mungkin memandangkan tempat adalah terhad kepada 50 individu yang pertama sahaja.

Sekian, terima kasih.

====================================================================

Sila oooo sila.




KEMPEN INI TELAH DI MULAKAN OLEH BLOGGER SEGALANYA MUNGKIN yang menganjurkan rakyat mendesak Brother Anwar supaya hadir perbicaraan pada Hari Kebenaran nanti, iaitu pada 1hb Julai 2009 nanti.

Sebagai menyahut kempen ini aku dengan ini menyokong Brother Anwar sepenuhnya, 100% hadir kemahkamah pada hari yang telah ditetapkan tanpa syarat dan alasan. Aku berdiri teguh di'belakang' Brother Anwar Dan pesanan aku sebagai 'penyokong' yang sokong dia untuk kali ni sahaja....."JANGAN PANDANG BELAKANG".









Mesyuarat kali ini diadakan di bangunan koperasi pasar mingguan guaq chempedak, iaitu koperasi milik wangsa tanah melayu, antara koperasi yang kukuh.



Petang tadi telah diadakan dengan jayanya mesyuarat cawangan Guar Chempedak yang telah dipengerusikan oleh Tuan Salleh Ariffin dan dihadiri oleh pejuang-pejuang UMNO tidak kira lelaki dan wanita, tua dan muda sebagai tanggungjawab tahunan ahli. Mesyuarat kali ini berjalan dalam keadaan 'hangat'.

Seperti biasa, Dato' Razak Hasim, bekas ADUN Guaq berjaya menyampaikan maklumat dengan berkesan dan respon dari ahli yang hadir juga amat positif dan suasana mesyuarat juga begitu interaktif.

Gambar akan menyusul esok, insyaAllah.

happy father%2527s day Pictures, Images and Photos
Semoga menjadi Imam yang di banggai oleh keluarga, bukan yang memalukan mereka sehingga anak-anak dan isteri pula yang terpaks mempertahankan maruah mereka!



Bila seseorang itu yakin bahawa dirinya tidak bersalah dan diyakinkan pula oleh anak sendiri bahawa papanya akan menang mengapa pula hendak dipohon pada mahkamah untuk digugurkan segala pertuduhan? Peguam ramai keliling pinggang apa nak takut? Kena keluaq dit poket seniri ka? Ada sponsor dok huloq kan?

Tok sah dok tangguhlah! RRRRAAAKYAAAATTTT menyokong No Rule Easy yang menyokong papanya untuk memperrrtahankan diri didalam mahkamah, bukan diluarrrrr mahkamah!

Lihat berita ini.



Sebenarnya salah seorang kawan aku diBahagian Jerai telah dipilih oleh UBJ untuk menghadiri kursus berkenaan. Maka beliau telapun menguruskan masa beliau agar dapat menghadirkan diri demi untuk membantu UBJ sekiranya kepimpinan UBJ berhasrat untuk mengadakan Blog atau Portal mereka sendiri. Malangnya sehari sebelum kursus berkenaan di adakan, beliau menerima perkhabaran bahawa kursus itu ditunda oleh Perhubungan negeri tanpa alasan yang diberi walau beliau ada bertanya dgn pihak berkaitan.

Beliau terpingga-pingga kekelabuan kerana selepas dua tiga hari bila ada satu mesyuarat pemuda cawangan yg beliau dijemput untuk hadir ,beliau berpeluang untuk bertemu salah seorang pemimpin UBJ yg turut hadir. Jawapannya masih sama iaitu tidak tahu pasai apa ditunda.

Ropa2nya hari ni baru beliau tahu, setelah aku tunjukkan komen seorang pengunjung blog Depa Kata. Komen dari beliau bagi aku agak mengecewakan. Lihatlah apa kata beliau.

MFA said...

penerangan umno..umno negeri mmg lambat sikit.kursus blogger pun terpaksa tangguh sbb nak sambut tpm di langkawi tempoh hari.apa cerita?dilantiknya peserta dikalangan berjawatan di bahagian.depa ni nak ka buat kerja blog ni?isi tu penting,teknologi penyebaran content blog tu boleh difikirkan kemudian.bila content menarik,tinggilah hit.jgn guna kaedah 'menipu' pengunjung.buat blog sendiri komen pun tak guna.kalau cerita bab hit blog ni,jgnlah berpandu pd kuantiti.blog byk,hit letak tinggi tp komen 0 nk buat apa?
skrg ni semua sibuk dgn blog.mcmlah penerangan ni boleh dibuat dgn blog saja.
jgn terlalu terpengaruh dgn teknologi yg baru kita nmpak tp sebenarnya sudah lama dipraktikkan sehingga jd 'tepu'.
risik?
perang saraf mcmna?takkan brgntung pd blog saja.risik pun 0.apa yg umno kedah tau pasai pas,pkr,dap.strategi depa.duk pikiq tak abis2 susun organisasi negeri,bahagian.action tadaq.
baru ni nk buat program tuisyen percuma.tau tak pihak sebelah tu dh buat lama tuisyen tu.free ja kpd rakyat yg tidak berkemampuan.
lg 1 jgnlah letak tggjawab susun atuq semua ni pada dato nawi.bukan nk pndng rendah kemampuan beliau,tp ramai lagi pempin lain di kedah yg boleh digembleng bersama beliau menjana idea dan melaksana task yg dibuat.
jgn terlalu berteori spt sesetengah pihak di umno negeri sendiri.

17/6/09 4:12 PM


Aku suka komen dari beliau yang juga berisi cadangan dan pandangan yang BERNAS. Dan untuk pengetahuan pembaca, UBJ tidak memilih peserta berkenaan dari mereka yang ada jawatan dibahagian, tetapi telah memilih seorang ahli dari akar umbi yang begitu komited utk membantu UBJ dgn cara beliau. Katanya Ketua Bahagianpun tak maklum hal ini. Hai macam mana ni?


Haraplah semuga penundaan ini tidak begitu terlalu lama sementara semangat masih membara.

Ini aku petik dari sini.

16 June 2009

Mana Elaun Kami.. Mana ada orang buat Kerja LILLAH'HITAALA dah lanie...

Ketua Komuniti tuntut elaun tertunggak

KULIM - Lebih 2,000 Ketua Komuniti atau Ketua Kampung masih menunggu bayaran bulanan mereka yang tertunggak sejak enam bulan lalu.

Ketua Komuniti Taman Selasih, Halim Ismail, mendakwa beliau hanya menerima elaun yang di janjikan untuk bulan Oktober hingga Disember 2008 sahaja.

Menurutnya, apa yang dituntut itu adalah hak mereka seperti yang telah dijanjikan oleh kerajaan negeri.

“Kami telah dijanjikan untuk di beri elaun bulanan oleh Kerajaan Negeri Kedah, sekiranya ia bukan satu janji, kami tidak menuntut. Saya difahamkan lebih 2,000 Ketua Komuniti belum menerima elaun mereka sejak Januari lalu.

Memang jumlah yang dijanjikan tidak besar dan kami tidak mengharapkan sangat tetapi kami menuntut janji yang telah di buat kepada kami itu sahaja,” katanya.

Menurutnya, sekiranya kerajaan negeri tidak mahu membuat pembayaran, sepatutnya sejak dari awal lagi mereka (kerajaan negeri) tidak perlu berjanji.

Beliau kecewa dengan sikap kerajaan negeri yang melengah-lengahkan surat pelantikan mereka sebagai ketua komuniti.

Halim memberitahu, isu ini sedikit sebanyak menjejaskan kredibiliti mereka yang berperanan sebagai seorang ketua yang dilantik oleh kerajaan negeri.

Kerajaan negeri melalui Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman yang bersidang pada 7 Mei 2008 telah bersetuju dengan cadangan pelantikan Ketua Komuniti dan penubuhan Majlis Ketua Kampung atau Ketua Komuniti, katanya.

Difahamkan, tempoh berkuat kuasa pelantikan berkenaan adalah tidak kurang dari setahun dan tidak melebihi dua tahun.

Bagi sesi 2008 hingga 2010, tempoh berkuat kuasa pelantikan itu ialah pada 1 Oktober 2008 dan berakhir pada 30 September 2010 iaitu selama dua tahun.

Apa yang menjadi rungutan mereka sehingga hari ini ialah surat pelantikan sebagai Ketua Komuniti masih tidak diserahkan dan kini ada yang mempertikaikan sama ada pelantikan itu sah atau tidak.

Sementara itu, Ketua Komuniti, Taman Seri Pinang, Mohd Azmi Ghazanfar, 60, mendakwa apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri tidak mengikut perlembagaan yang termaktub.

“Apa yang kami minta daripada Kerajaan Negeri Kedah adalah hak kami.

"Sekiranya mereka tidak mahu memberikan elaun kepada mana-mana Ketua Komuniti, mereka tidak seharusnya menguar-uarkan tentang pemberian elaun tersebut.

“Saya berharap kerajaan negeri mempertimbangkan pembayaran elaun sepertimana yang telah dijanjikan dahulu” katanya (Sinar Harian)

**************************************************************************************
Dan aku dengar juga berkenaan sebuah agensi khas yang ditubuhkan oleh kerajaan PAS Kedah yang beroperasi diPKNK sudah tidak mampu bayar gaji kakitangan yang majoritinya dilantik dari kalangan pemimpin PAS. Apa nak jadi? Apa dah jadi?

++Jom kita fikirkan perpaduan wathoniah!++

Judge No Rule Easy

Tarikh keramat 1hb Julai 2009 semakin mendekati kita. Pada hari berkenaan yang jatuhnya pada hari Rrrrrabu insaAllah akan dijalankan kes mahkamah(perbicaraan) diantara Saiful Azlan Bukhari dan Blotherrrr Anvar Bin Iblahim. Hari itu juga telah beliau namkan sebagai Hari Kebenaran.

Malangnya belumpun bermula kes diperdengarkan, seorang hakim telahpun membuat keputusan penghakiman. Sungguh hebat hakim ini, lebih hebat dari Hakim-hakim seluruh negara. Keilmuan hakim ini tidak siapa boleh pertikai, kerana itulah beliau telahpun mengumukan hasil penghakiman setebal satu mukasurat dgn tulisan separuh muka atau kurang.

Siapaka hakim itu wahai rrrrrakkyattt? Sebenarnya hakim ini lebih banyak mendiamkan diri didalam parlimen sambil menunggu-nunggu ketibaan hujung bulan untuk keATM bagi mengeluarkan wang elaun sebagai AP. Itulah tugas utama AP ini.

Dan sekali-sekala bila diluar terutamanya bila dikelilingi oleh geng barulah hakim ini berani menuturkan kata-kata. Beliau adalah No Rule Ezy.

Ini aku CnP dari blog Pendekar Perak yang memetik tajuk akbar dari Sinar Harian dan kata-kata beliau yang aku anggap telah menggangu perjalanan kes serta menghina hakim yang mengendalikan kes serta juga mahkamah.

Muka depan akhbar sinar harian hari ini sarat dengan berita mengenai perbicaraan yang bakal berlangsung pada 1 Julai 2009 ini. Pelbagai kenyataan diberi oleh beberapa pihak dan diantaranya adalah anak kepada pihak terduduh YB Nurul Izzah. Hatta, ia membuatkan saya terpanggil untuk menjawab beberapa kenyataan yang pada hemat saya agak menyimpang dan perlu dijawab bagi mengelakkan kekeliruan orang ramai.

''Ayah akan menang dalam kes berkenaan sekiranya tidak ada campur tangan pihak lain terutama orang politik'' kata Izzah

Jika diteliti ayat berkenaan, pada aku beliau telah sengaja menimbulkan prejudis terhadap mahkamah. Period.

Mengenai sifat ke'ular'an Blotherrrrr Anvarrrrr Bin Iblohim yang sentiasa mencari helah agar kes ini dapat terus ditangguhkan dengan mengupah peguam-peguam bukan Islam beliau seperti Sang Karang Nyair mencari, mengorek serta menggali apa sahaja alasan tanpa mengira kewajaran dan logik asal ada alasan. Lalu dapatlah kes ditangguhkan dan beliau teru dapat sedikit 'token' kebebasan sebelum satu lagi tarikh terbaru diumumkan.

Kesimpulannya pada aku senang, cadangkan pihak berkuasa melarang Blotherrrr Anvar Bin Iblaheem dari mengunjungi keluar negara sehinggalah kesnya selesai disebut dan dihakimi. Bukannya hendak membatalkan passport beliau, hanya mencadangkan penangguhan, maklumlah beliau tu taraf Menteri. Menteri apa? Menteri Parlimen! Dan jika ditangguhpun pemergian beliau keluar negara, tidak akan ranap, tidak akan kucar-kacir dan tidak akan porak-perandapun negara yang dia ndak pi tu.....

Takkan itupun pihak berkuasa tak bleh buat? Kalau tak bleh, kuasa apa lagi yang pihak tu ada?

Apakah Blother Awnvar Bin Iblahim sudah bersatu raganya
dgn bekas ketua komunis malaya?

Mungkin inilah keadilan yg sang kelembai ingin hubungkaitkan
bila mengatakan Rashid Maidin mendapat keistimewaan bila dibiayai
untuk keMekah satu masa dahulu.

Inilah gambaran aku mengenai Blather Anvar Bin Iblahim.

Setakat ini selain Anwar, sang kelembai juga senada mengenai pemimpin komunis malaya itu. Aku tak hairan kalau yang menulis adalah penulis seperti ini. Tetapi aku menjadi hairan dengan pandangan 2 orang yang tahu bahawa Melayu diMalaysia tidak mendukung doktrin dan ideologi komunis.

Ini bukan bemakna aku pukul rata. Aku ada ramai kawan-kawan yang baik yang boleh sembang dan melawak dari kalangan Cina Malaysia dan India Malaysia. Tetapi kenapa aku perlu mengiktiraf kepala komunis dan juga pertubuhan haram Hindraf? Kemunculan mereka menambahkan lagi keresahan majoriti rakyat!!! Maka jika majoriti resah, adakah adil dan demokratik? Mana yang lebih penting? Memastikan keamanan majoriti rakyat yang mendokong perlembagaan, mentaati undang2 negara dan menyokong perpaduan berbanding minoriti yang dengan niat dan sengaja mahu menimbulkan keresahan, kekeliruan dan kebobrokan iklim politik negara?

Jika dilihat sejarah, adakah pol pot yang sama pangkatnya dgn ketua komunis malaya itu mengakhiri hidupnya? Bukankah beliau terpaksa bersembunyi sehingga mati dalam tahanan? Dan beberapa pegawai atasan beliau telah dihukum bunuh ditanahair mereka setelah didapati bersalah ketika zaman kekejaman pol pot dulu? Sedangkan Chin Peng masih dapat menghirup udara bebas diluar.

Aku tertarik untuk mengenengahkan isu ini, kerana aku dengar bahawa pakej baru tidak akan diumumkan malah akan terus dilaksanakan. Setelah dua pakej ransangan telahpun dilancarkan sehinggalah pengumuman terbaru mengenai pakej ransangan yang terbaru, aku teringat perbincangan aku dengan seorang sahabat mengenai tandatanya kekersanannya terhadap golongan sasaran. Bagaimana pula dengan golongan yang berada diluar lingkaran sasaran?

Jika nelayan dan petani berupaya mendapatkan manfaat melalui persatuanseperti subsidi baja dan disel, jika syarikat pengangkutan juga mendapat manfaat melalui persatuan mereka, pemandu-pemandu teksi juga begitu(?) Lagi sekali, macamana mereka-mereka yang berada diluar? Maksud sahabataku golongan rakyat biasa seperti orang yang bekerja sebagai pemotong pokok, pemanjat kelapa, tukang kampung yang kekadang ambil upah ganti bumbung bocor, tambah ruang dapur, baiki jamban, begitu juga dengan peniaga-peniaga kecil dan juga peniaga pasar malam?

Aku harap pembaca dapat memanjangkan lagi senarai mereka yang berada diluar 'circle' yang mana kerajaan mungkin terlepas pandang. Mungkin keluh kesah mereka tidak sampai kecuping telinga kerajaan kerana tiada saluran tertentu yang dapat mengenengahkan rungutan mereka

.
tukang rumah kampung
penebang pokok

pemanjat kelapa
peniaga pasar malam


DAULAT TUANKU!!!

2. Tahniah kepada Dato' Arzmi Hamid, bekas Ketua Bahagian UMNO Merbuk yang menerima serentak dua orang menantu hari ini. Aku juga dijemput untuk makan nasi minyak dikediaman beliau.

3. Sampai agak lewat petang, beliau dengan sut baju melayu berwarna kuning menyambut aku dengan tersenyum dan mempelawa aku ketempat makan. Tak sempat berborak panjang kerana masih ramai lagi tetamu datang walau hari dah lewat petang. Aku juga dihulur tangan oleh pengantin lelaki(anak beliau) untuk bersalaman. Mesra.

4. Semasa makan kedengaran pengumuman ketibaan Tok Det Khalid. Laaa....lewat juga. Lewat dari aku.

5. Musim cuti......kenuri saja-saja.

Mengenai Aku

Luahan serta pandangan dari sudut rakyat marhien. Rakyat yang akarnya adalah Melayu dan melayu itu adalah akar Tanah ini.

Tanah ini Melayu Nusantara yang punya, tetapi adat Melayu melayan tetamu umpama sedarah, melindung sahabat umpama se bapa, menyuap kawan umpama se ibu.

Adat Melayu juga bila tertindas bangun membingkas, bila di tekan bangkit melawan bila di hina terpa membela.

Fahamilah.....
Dalam adat ada kelembutan,
Dalam pendirian ada ketegasan.


Flag Counter

free counters
Related Posts with Thumbnails

BERANI BERUBAH!!!

BERANI BERUBAH!!!

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan
Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

PAPA DOLL

PAPA DOLL

BANTU KJ KELUAR UMNO

INDIKATOR

Jurublog berharap undian di atas dapat membantu memberi petunjuk kepada kj, itupun atas kenyataan oeh kj bahawa beliau akan keluar dari UMNO sekiranya ramai ahli UMNO sertai PERKASA. Inilah sahaja jasa kecil saya untuk bantu kj keluar dari UMNO.
**Ikhlas**

Twitter

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

BOIKOT OLD TOWN

BOIKOT OLD TOWN

TANAK BUBUR

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    GEJUT KEDAH!!!

    GEJUT KEDAH!!!

    SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA

    SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA
    PLEASE SIGN THE PETITION FOR SSS. Click The Logo and you'll be directed to the petition.

    DARI PAS KE UMNO