SILA LAWATI BLOG DETGUAQ

SILA LAWATI BLOG DETGUAQ
BLOG INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA BLOG PELANTAQHUJAH DAN AKAN MENGGANTIKAN BLOG PELANTAQHUJAH SETELAH PIHAK BLOGSPOT SEHINGGA KINI TIDAK 'REMOVE WARNING CONTENT' SEHINGGA MENYUKARKAN PENGUNJUNG.

Sila e-mailkan....detguaq10@gmail.com

SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SEBARANG MAKLUMAT YANG SAHIH DAN BERFAKTA UNTUK DI WAR-WARKAN DALAM BLOG INI DEMI UNTUK MENGEMBALIKAN KEDAH KEPADA UMNO/BN.

SILA INBOX DALAM FACEBOOK SAYA ATAU E-MAILKAN MAKLUMAT ANDA KEPADA:
detguaq10@gmail.com

Followers

Kat Sini Juga Boleh Daftar Sebagai Rakan Blog

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

HIMPUNAN JUTAAN BELIA

GENERASI MELAYU BARU.

Posted by Detguaq Sunday, May 31, 2009

Jika dilihat komen-komen mengenai hak keistimewaan Melayu oleh generasi baru kaum Melayu yang memandang enteng hak-hak yang perlu dipertahankan dan mengimbau kembali sejarah kemerdekaan Tanah Melayu dan seterusnya pembentukan Malaysia, apakah respon mereka mengenai kehambaran terhadap hak keistimewaan Melayu berkaitan juga dengan sikap yang telah diwarisi dari datuk nenek kita? Kalau dulu sikap toleransilah yang membuatkan Cina dan India diterima dengan mudah bukan sahaja sebagai rrrrakyat, malah mengganggap pula mereka seolah-olah saudara kita. Dan kini apakah sikap toleransi generasi komputer telah mengalami evolusi bersama perubahan masa?

Malangnya, evolusi toleransi Melayu bakal membuatkan mereka akan tercungap-cungap merenangi arus kehidupan. Dan evolusi 'demand' Cina serta India Malaysia sebenarnya memacu begitu rakus kerana melihat evolusi penuh toleransi era baru yang agak jelas tidak begitu kukuh generasi Melayu muda dalam mempertahankan 'social contract' yang telah dimeterai oleh datuk nenek kita dahulu. Dengan sikap mereka yang terus menekan untuk mendapatkan bahagian yang lebih besar dalam kesemua kek-kek perkongsian yang ada, maka dalam masa yang terdekat mungkin apa yang baru hendak kita suap kemulut bakal disambar oleh Cina Malaysia dan India Malaysia atas peluang yang kita beri hasil evolusi kepada toleransi orang Melayu.

Aku rasa begitu setelah membaca komen-komen yang 'buas' dari komentator-komentator bukan Melayu apabila sahaja idola mereka dihi-lightkan dalam sesuatu isu. Lihat sahaja bagaiman mereka memuntahkan komen buas mereka disini. Apakah kita sanggup berterusan menerima cacian tidak berasas begitu? Atau evolusi toleransi Melayu akan terus proggresif kearah yang lebih 'mild', manakala evolusi 'demand' kaum pendatang akan terus 'aggresif'?

Bayangan ini adalah pandangan peribadi aku setelah membaca blog Bro Ron tadi.

1 Responses to GENERASI MELAYU BARU.

 1. xan Says:
 2. Bro Det,
  salah satu keistimewaan 'hak-melayu' ialah bila kerajaan nak buat projek, depa sodok saja tanah milik melayu, tapi bila kena tanah bangsa asing..depa adjust peta supaya tak kena tanah milik bukan-melayu .. ghamai oghang tak peghasan tang tu ..

   

Post a Comment

Adap biarlah beradat

Mengenai Aku

Luahan serta pandangan dari sudut rakyat marhien. Rakyat yang akarnya adalah Melayu dan melayu itu adalah akar Tanah ini.

Tanah ini Melayu Nusantara yang punya, tetapi adat Melayu melayan tetamu umpama sedarah, melindung sahabat umpama se bapa, menyuap kawan umpama se ibu.

Adat Melayu juga bila tertindas bangun membingkas, bila di tekan bangkit melawan bila di hina terpa membela.

Fahamilah.....
Dalam adat ada kelembutan,
Dalam pendirian ada ketegasan.


Flag Counter

free counters
Related Posts with Thumbnails

BERANI BERUBAH!!!

BERANI BERUBAH!!!

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

DENYUT NADI BLOGGER PRO UMNO

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan
Maklumat di Dahulukan Fakta di Utamakan

PAPA DOLL

PAPA DOLL

BANTU KJ KELUAR UMNO

INDIKATOR

Jurublog berharap undian di atas dapat membantu memberi petunjuk kepada kj, itupun atas kenyataan oeh kj bahawa beliau akan keluar dari UMNO sekiranya ramai ahli UMNO sertai PERKASA. Inilah sahaja jasa kecil saya untuk bantu kj keluar dari UMNO.
**Ikhlas**

Twitter

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

Haramkan Parti Imigran Penjajah!

BOIKOT OLD TOWN

BOIKOT OLD TOWN

TANAK BUBUR

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  GEJUT KEDAH!!!

  GEJUT KEDAH!!!

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA

  SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA
  PLEASE SIGN THE PETITION FOR SSS. Click The Logo and you'll be directed to the petition.

  DARI PAS KE UMNO